Asbest Check

Een vermoeden van asbest? Check het met deze app!

Aan het bouwen, verbouwen of klussen? Bezorgd of ook jij te maken hebt met asbest in of rond je woning? De applicatie AsbestCheck helpt je het antwoord te vinden.
              
Download de app hier, zowel voor iOS als Android:
              
Je ontdekt meteen wat je kan, mag of moet doen als particulier én als professional in de bouwsector. Eén ding is zeker: asbest kan je perfect op een veilige manier (laten) verwijderen!

Opgelet, deze app is enkel een hulpmiddel en kan nooit volledig uitsluitsel bieden: met het blote oog valt asbest nooit met 100 % zekerheid te identificeren. Daarvoor zijn tests door een erkend laboratorium nodig. Blijf daarom altijd voorzichtig en roep indien nodig de hulp in van een erkend asbestverwijderaar of ander expert!

Hoe herken je asbest?

Asbesthoudend materiaal herken je vaak aan de wafelachtige structuur, of je ziet een soort vezelachtige structuur op plaatsen waar het gebroken is. Helemaal zeker ben je natuurlijk pas wanneer je het product in kwestie laat onderzoeken door een laboratorium. Maar dankzij de antwoorden op enkele eenvoudige vragen geeft de app jou al een prima indicatie.

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een aantal mineralen dat in de natuur voorkomt. Deze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die je niet met het blote oog kan waarnemen.

Asbest werd van 1945 tot 2001 veel gebruikt (met een piek tussen 1955 en 1985) wegens zijn praktische eigenschappen: het is hittebestendig, heeft goede thermische en akoestisch isolerende eigenschappen en het is bestand tegen de sterkste zuren en basen. Op de koop toe is het waterbestendig, goedkoop, makkelijk te ontginnen en eenvoudig te verwerken.

Er zijn dan ook meer dan 3.500 verschillende toepassingen van asbest gekend. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • dakbedekkingen en gevelbekledingen in asbestcement (golfplaten, gevelleien)
  • isolatiemateriaal rond leidingen en verwarmingsbuizen
  • bloembakken in asbestcement
  • vuurbestendige platen
  • remschoenen van voertuigen
  • in en onder vinylvloertegels
  • in de vorm van spuitasbest rond draagbalken
  • afdichtkoord voor kacheldeurtjes

Het is dus goed om altijd alert te blijven, want asbest kan op veel plaatsen voorkomen: in woningen, kantoren, scholen, commerciële gebouwen…

Opletten geblazen

Intussen weten we dat asbest ook gevaarlijk is: de vezels waaruit het bestaat, adem je maar beter niet in. Na verloop van tijd (en dat gaat soms over tientallen jaren) kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals mesothelioom en asbestose.

Nu, het zijn vooral mensen die beroepsmatig in aanraking komen met asbesthoudende toepassingen die een hoog risico lopen. Maar toch zijn we met zijn allen maar beter dubbel voorzichtig wanneer we afbraak- of renovatiewerken gaan uitvoeren. Alleen als je woning of gebouw van na 2000 dateert, is de kans bijna nihil dat je met asbest in huis zit.

Net omdat het de losse vezels zijn die het grootste risico vormen, wordt er een onderscheid gemaakt tussen zogenoemde hechtgebonden materialen en niet-hechtgebonden (of losgebonden) materialen:

  • Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig verankerd in het dragermateriaal. Ze kunnen niet vrijkomen tenzij het dragermateriaal verweert, veroudert of wordt beschadigd.
  • Bij losgebonden asbest zijn de asbestvezels niet goed verankerd in het dragermateriaal, zodat ze zeer gemakkelijk vrijkomen.

Dat onderscheid heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop er met het asbest omgesprongen moet worden.

Nuttige links

Op de website van OVAM vind je nog veel meer informatie. Daarbij ook een schematische voorstelling waarop de veelvoorkomende asbesttoepassingen in en rond een woning worden aangeduid.

Ook op de website van Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vind je uitgebreide bijkomende informatie.

Andere nuttige links